“Nem is olyan nehéz segíteni” – ukrán munkavállalók foglalkoztatása 

2022.04.04.

Sem elmondani, sem elképzelni nem lehet, hogy milyen a háború. Cikk nem írja, történet nem meséli el úgy, ahogy történik. Bevallom, nem voltam háborúban, és soha nem is szeretnék lenni. 

Ilyenkor helyükre kerülnek a prioritások. Hirtelen rájövünk, hogy mennyi aggódás, izgalom fölösleges és értelmetlen. 

Az ember segíteni akar a bajban. Nagyon fontos ilyenkor, hogy gondoljuk át: mivel tudunk a legjobban segíteni? Pénzzel, tárgyi adománnyal, konkrét munkalehetőséggel, szállítással, szervezéssel, konkrét kétkezi segítséggel a határon, vagy az állomásokon, tolmácsolással, egy jó szóval – mindegyik értékes. De mikor melyiknek van ideje, helye, értelme? 

Mindenki maga döntse el, hogy miben tud a leginkább segíteni. 

Alábbi példáinkat nem reprezentatív felmérés alapján, hanem személyes beszélgetésekből gyűjtöttük. 

 

A legfőbb kérdés: hogyan tudunk a legjobban segíteni? 

Mi a cégünkben (Nordconn) úgy, hogy megosztjuk az ukrán munkavállalók foglalkoztatásának néhány hazai tapasztalatát, praktikus tanácsokat adunk a folyamathoz és felsorolunk néhány elérhetőséget, ahol nagyszámú álláslehetőségre lehet rátalálni. 

 

Milyen tapasztalatokról számolnak be a cégek? 

Ebben az aktuálisan munkaerőhiányos helyzetben mind a cég, mind a munkát kereső jól jár azzal, ha meg tudnak egyezni. 

Alapvetően állítható, hogy a megállapodás folyamata nem bonyolult, illetve munkaügyi oldalról is több lépésnél könnyített. A papírok elintézésére számos cég alakult, így az némi anyagi ellenszolgáltatásért, néhány email-váltással elintézhető (adókártya, TAJ-szám). 

A beállási idő jelentősen függ a munka jellegétől, bonyolultságától. Az egyszerűbb végrehajtást igénylő feladatokat rövid betanítás, elmagyarázás után fel lehet venni, a komolyabb képzettséget igénylő feladatoknál természetesen hosszabb a folyamat. 

Minél távolabbi régióból jön valaki, annál nagyobb a megértési különbség. Míg a határmentiek értik a magyart, vagy az ukránt, a távolabbiak többsége szinte csak az oroszt. Minél messzebbről érkezik a munkavállaló, annál érezhetőbb a kulturális és nyelvi különbség. 

Mivel a belépési és betanulási idő a helyzetből adódóan jelentősen lerövidült, a betanításra és átadásra is kevesebb idő marad. Egyszerű, tömör fogalmazásra van szükség. Nagy többségük szinte éjjel-nappal dolgozni akar, akár hétvégi, vagy többműszakos munkarendet is bevállalnak. 

Az egyeztetések során a legtöbbet feltett kérdések egy gyorsított kiválasztási folyamathoz: mit dolgozott eddig, milyen feltételeket szeretne, mennyit szeretne keresni, szüksége van-e lakhatásra, családdal érkezett-e. Kell-e segíteni iskola, vagy óvoda ügyintézésben, házastársnak álláskeresésben, kapott-e behívót hazájában. 

Természetesen szektoronként különféle tapasztalatokat találhatunk. Az építőiparban néhány évvel ezelőttig csendesen beépülve, néhány munkahelyen 1-1 helyen dolgoztak ukránok hazánkban, közülük is leginkább kárpátaljai magyarok. Stabil szaktudással rendelkeztek, illetve könnyen tanultak. Az elmúlt 2-3 évben, ahogy a magyar építőiparban a bérek ugrásszerűen megnövekedtek, megélénkült a magasabb bérek miatti mozgás, a megtartás nehezebbé vált. 

Szállítmányozás szektorbeli tapasztalatunkra jellemző, hogy a sofőrök általában 3 hónapra jönnek, megbízhatóan végzik a munkájukat. Legtöbbjük család nélkül érkezik, leginkább Kárpátalja területéről. A beállítás nagyjából 1 hónapot vesz igénybe. A cég biztosít ellátást, illetve munkásszállást. A háborús időszak alatt, bár érkeztek menekültek, tapasztalható volt az is, hogy itt dolgozó ukrán kollégák egy része visszament hazájába harcolni. 

Informatikai munkakörben dolgozók esetén – mivel egyébként is óriási az erőforráshiány – gyorsan lehet állást találni. Mivel maga a munka nem követeli meg a helyszíni tartózkodást („remote office” módon is végezhető), lényegesen egyszerűbb a munkakereső és a munkát ajánló cég közötti egyeztetés. 

Számos cég felkészült a lakhatás biztosítására, vagy ebben való ügyintézésre, illetve a családosan érkezők támogatására. 

 

Foglalkoztatnék új ukrán munkaerőt, mit érdemes mérlegelnem? 

Mielőtt egyeztetésbe kezd, mérje fel pontosan, hogy mit vár és mit tud ajánlani. Készüljön fel ezekre a kérdésekre: 

 • Milyen munkát tud ajánlani, mire keres munkaerőt? 
 • Hogy tudja legegyszerűbben, leggyorsabban átadni az elvárásokat, beléptetni, beállítani az új kollégát? Melyek azok a munkakörök, ahol a beállítás minimalizálható? 
 • Milyen képzésekre lesz szükség? 
 • Hogyan lehet felkészítő, beléptető tananyagot készíteni? Ki fogja ezt megtenni? 
 • Milyen időtávra tud munkát ajánlani? 
 • Egyedül érkezik a munkavállaló, vagy családdal? 
 • Milyen ellátásra lesz szüksége, mit tudunk biztosítani? 
 • Fel vagyunk-e készülve az adminisztratív folyamatokra? 
 • Milyen nyelvi akadályokra kell felkészülni? Szükség van-e tolmácsra? 

Milyen lépéseket kell elvégezni ukránok foglalkoztatásához? 

 • Adószám igénylése, előzetes foglalkoztatási szerződés elkészítése 
 • TAJ-szám igénylése 
 • Szálláskarton ügyintézése 
 • Enter Hungary rendszerébe a tartózkodási engedély kérelem feltöltése, nyomon követése 
 • Idegenrendészeti hivatallal kommunikációja 
 • Esetleges hiánypótlások nyomon követése, beadása 
 • A munkavállaló bekísérése a hivatalba biometrikus adatfelvételre 
 • Elkészült kártyák átvétele-átadása 
 • Nyelvi nehézségekben segítség nyújtása (ukrán-magyar) 

 

Milyen kapcsolatokat tudok mozgósítani, ha állást keresek valakinek? 

Nézze át a következő lehetőségeket, amennyiben munkaerőt keres, vagy ajánlana. Az állásportálok jelentős részénél és egyre több konkrét cégnél is rá lehet találni kifejezetten gyorsan betölthető álláslehetőségekre. 

 • Állásportálok: Adecco Jobs for Ukraine, Mentonjobs, Jobtain, Profession, Jobinfo, Workforce, Simplejob, Indeed. 
 • Facebook csoportok: Az Ukrán-Orosz háború elemzése és információcsere, Munkalehetőség (Ukrajna, segítségnyújtás), Magyar munkák 
 • Üzleti hálózat(ok): Bizalmi Kör (saját forrásként említem) 
 • Saját LinkedIn ismerősi hálózata 
 • Fentiek közül kiemelendő a Profession, ahol a konkrét ukrán aloldal mellett a folyamat leírása is megtalálható, illetve telefonos segítség is igénybe vehető. 

Köszönet a cikk megírásában a következő személyeknek: dr. Juhos Andrea, Berényi Noémi, Stasztny Viktor, Happ Olivér, Baán Krisztina, Juhász Dániel számára.
A cikk webes verziója a helyzet és a hírek függvényében változhat.

profile-pic1

Renfer Péter

HR-IT szakértő, Nordconn
Távmunka? Mit lehet, mit szabad és mit kell tenni?

Távmunka? Mit lehet, mit szabad és mit kell tenni?

Aki csak körülnéz a különböző social média felületeken, mindenfajta végletes és szélsőséges megnyilvánulással találkozhat a távmunkával kapcsolatban. “Hívők”, elkötelezettek, gyakorlottak, kísérletezők, kutatók és gyakorlatias menedzserek osztják az észt. Mind...

Mindenkinek olyan a Talent-je, amilyet megérdemel

Mindenkinek olyan a Talent-je, amilyet megérdemel

Történet #1 – A lepke és a cunami Dunaparti iroda, top class ingatlan. Belépsz az aulába, három emelet magas. Ha él a Földön olyan, hogy „enyém a világ” lakberendező, akkor itt biztosan megfordult. Ha itt dolgoznék, haza sem mennék. Króm, márvány és high-tech kijelzők...

A fióknak írt álláshirdetések esete

A fióknak írt álláshirdetések esete

2022. Január. Valahol a munkaidő és a szabadidő határán pörgetem a LinkedIn-t, és megakad a szemem egy épületgépész állásajánlaton. Nem, nem azért, mert érdekel, ellenkezőleg. Informatikus, vezetői, és HR technológiai álláshirdetéseket is szívesen megnézek, bár nem...

HR Digitalization I: You have to be in it to win it

HR Digitalization I: You have to be in it to win it

70% of digitalization projects fail, and that rate is far beyond significant. It’s huge.  But what are common pitfalls? How can one build on others' experiences, learnings? What can HR leaders and departments do to stay on the safe side and decrease projects going out...