Informatika HR-eseknek: Nektek is jár a jóból!

2019.12.11.

Vajon miért marad el a HR digitalizációja a többi területtől? A probléma gyökere több helyen is kereshető. Összeszedtük, hogy mit látunk a legfájóbb pontoknak a HR és az IT kapcsolatában.

Minél több HR vezetővel találkozom, annál inkább úgy látom, hogy a digitalizáció a HR területen lemaradt. Nem hiszem, hogy ennek az lenne az oka, hogy a HR vezetők tájékozatlanok, vagy nem lennének modern gondolkodásúak. Cikkünkben megvilágítunk néhány sűrűn előforduló szituációt, ami magyarázatot ad a HR területén lévő digitális elmaradottságra.

1. Nem tiszta az igény a HR részéről

Valahol ez érthető és normális dolog a mindennapi üzletmenetben. Nem újdonság, hogy az üzlet maga saját erőforrásból nehezen foglalja össze a részletes igényeket. HR igények esetén ez még nehezebb – a szakma emberközelsége miatt nagy rugalmasságra lenne szükség.  Esetünkben a HR az „üzleti terület”, bár el tudja mondani a céljait és még az igényeit is meg tudja magas szinten határozni, de a részletesebb specifikáció elkészítéséhez már nem elég a HR-ről delegált kolléga. Kézenfekvő megoldás, hogy üzleti elemző (business analyst) segítse a munkát. Ő lesz a HR segítségére akkor, amikor a célokból igényeket, az igényekből pedig részletes specifikációt tud faragni. Ezek az igények az IT számára jobban érthetőek lesznek, és elindulhat az informatikai megoldások keresése.

2. Az IT osztály nem érti meg a HR igényeit

Persze nem újdonság, hogy az üzlet és az IT terület elbeszélnek egymás mellett. Az informatika számára a HR valahogy mindig egy elvont, rejtélyes terület maradt, amelynek az igényei túlmutatnak az egyszerű folyamatábrákon. Azt nem mondanám, hogy egy marketing rendszert vagy CRM rendszert fejleszteni, bevezetni egyszerűbb, de ezeknek a területeknek nagy előnye, hogy sokkal könnyebben és kézzel foghatóbban kimutatható a pénzügyi megtérülésük. Ennek eredményeként ezek a funkciók több figyelmet kapnak az informatikában is, továbbá a támogató megoldásokat már megugrották a technológiai vendorok az elmúlt években.

3. Nincsenek megoldási javaslatok

Általában elmondható, hogy az informatikai osztályok számára a HR digitalizáció még kevéssé ismert terület. Egyre több vállalatban a HR szakma stratégiai és pénzügyi értékelése felszálló ágban van, lassan, de biztosan nő a HR digitalizációba történő beruházások száma. Most kezdenek gyűlni jó gyakorlatok, szép lassan bátorodnak fel a piaci szereplők. Érthető tehát, hogy az IT osztályoknál még nincs meg az a gyakorlat, tapasztalat, hogy átfogó javaslatokat tegyenek adott HR-problémák megoldására.

4. Megoldás mérete: kicsi vagy nagy?

Ma az egyik legnagyobb dilemma a HR digitalizációjában az, ha összegyűlt egy listára való igény, akkor egy nagy, monolit megoldást választ a szervezet. Évekkel ezelőtt, amikor az integráció még költséges és hosszadalmas megoldásokat kívánt, csak az önmagában integrált rendszerek jelentettek megoldást. Annyival gyorsabb és egyszerűbb lett a rendszerek összekötése, hogy célterületek (pl. toborzás, beléptetés, létszámtervezés, teljesítményértékelés) külön-külön implementálása és integrálása néha olcsóbb, mint hatalmas monolit rendszerek megvásárlása.

5. Mitől éri meg?

A legérdekesebb kérdés. A projektek általában amiatt nem indulnak el sokáig, mert a megfelelő fórumon (pl. Board) az igénylő nem tudja pontosan indokolni, hogy mitől térül meg a befektetés egy új kezdeményezésbe. A direkt költségmegtakarítások, vagy bevételnövekedés helyett, indirekt szempontok kerülnek előtérbe, amitől a költség/haszon elemzés kevésbé lesz hiteles. Ilyen esetben érdemes felkeresni egy tanácsadó céget, aki rendelkezik már múltbéli tapasztalattal és iparági benchmarkokkal a témában, így segít megindokolni az adott fejlesztendő terület értékességét.

 

A fentiekben több lehetséges problémát is felvázoltunk, ami az üzleti és a technológiai oldalon felmerülhet. A helyzet nyilván soha nem mindig fekete-fehér, de talán ti is mosolyogva vagy bosszankodva bólintottatok néhány mondatnál, hogy “ez bizony a mi cégünknél is így van”. Nálatok melyik probléma aktuális?

Távmunka? Mit lehet, mit szabad és mit kell tenni?

Távmunka? Mit lehet, mit szabad és mit kell tenni?

Aki csak körülnéz a különböző social média felületeken, mindenfajta végletes és szélsőséges megnyilvánulással találkozhat a távmunkával kapcsolatban. “Hívők”, elkötelezettek, gyakorlottak, kísérletezők, kutatók és gyakorlatias menedzserek osztják az észt. Mind...

Mindenkinek olyan a Talent-je, amilyet megérdemel

Mindenkinek olyan a Talent-je, amilyet megérdemel

Történet #1 – A lepke és a cunami Dunaparti iroda, top class ingatlan. Belépsz az aulába, három emelet magas. Ha él a Földön olyan, hogy „enyém a világ” lakberendező, akkor itt biztosan megfordult. Ha itt dolgoznék, haza sem mennék. Króm, márvány és high-tech kijelzők...

A fióknak írt álláshirdetések esete

A fióknak írt álláshirdetések esete

2022. Január. Valahol a munkaidő és a szabadidő határán pörgetem a LinkedIn-t, és megakad a szemem egy épületgépész állásajánlaton. Nem, nem azért, mert érdekel, ellenkezőleg. Informatikus, vezetői, és HR technológiai álláshirdetéseket is szívesen megnézek, bár nem...