Hol kezdődik a HR? Az oktatásban.

2020.01.23.

Miért érdemes már hallgatóként kapcsolatba kerülni a piaccal? És egy cégnek miért érdemes már az egyetemeken felvenni a kapcsolatot a hallgatókkal? Összegyűjtöttünk 5 együttműködési formát, amelyből mindkét fél profitálhat.

Szakdolgozattól kezdve a szakmai gyakorlatokig egy egyetem és egy piaci alapon működő HR cég rengeteget adhat egymásnak. A hallgatóknak már az álláskeresés előtt érdemes piaci ismereteket és szemléletmódot kapniuk, de a cégeknek is hasznos lehet az együttműködés a pályát még éppencsak próbálgató fiatalokkal. Kifejtettük 5 pontban, szerintünk hogyan érdemes megvalósítani egy egyetem és egy cég közti együttműködést, ami mindkét fél számára hasznos lehet:

1. Vendégelőadások

Viszonylag egyszerű módja a cég és a hallgatók közös megismerkedésének, ha egy piaci szakember egy-két vendégelőadást tart az egyetemen. Jól kiegészítheti az oktatók által leadott elméletet és feladatokat, mivel itt a cégek tényleg első kézből számolhatnak be a mindennapi munkáról, és így bemutathatják saját tevékenységeiket. Másrészt remek módja annak, hogy a diákok értesüljenek az aktuális piaci trendekről, betekintést kapjanak a céges feladatokba, és az éppen felmerülő problémákba. Egy HR digitalizációval foglalkozó cég esetében ilyen lehet például egy toborzási folyamat megvalósításának bemutatása egy informatikai rendszeren belül vagy az aktuális recruitment módszerek ismertetése online környezetben.

2. Gyakorlati workshopok

Az előadásoknál eggyel mélyebb szint, ha a cégek egy hosszabb gyakorlati feladaton keresztül szemléltetnek valamilyen aktuális módszert vagy kihívást. Így a hallgatók szembesülhetnek a legfrissebb jó gyakorlatokkal és technológiákkal. Nem mellesleg, a workshopnak lehet valamilyen eredménye is, mint például egy kézzel fogható termékterv, vagy éppen brainstorming eredményeként egy megvalósítható funkciólista. Adott esetben egy fejlesztőcég be tudja építeni a fiatal korosztálynak tetsző új funkciókat a termékeibe, segíthetnek a felhasználóbarát felületek kialakításában. A diákok pedig betekintést kaphatnak a terméktervezés folyamatába, módszereibe.

3. Közös rendezvények szervezése

Gyakori probléma, hogy a piaci szereplők csak egymásnak tartanak előadásokat, miközben az egyetemi konferenciákon is csak oktatók adnak elő, pedig a piaci és elméleti-kutatói területeket felváltva bemutató események is nagyon izgalmasak (akár konferencia, reggeli vagy meetup). Az ilyen rendezvények lehetőséget adnak az elméleti és gyakorlati ismeretek közelítésére, és a szünetekben természetesen a kapcsolatépítésre. Nem mellesleg, a tudásmegosztó rendezvények szervezésébe a hallgatók is bevonhatók, akik így szervezési tapasztalatot is szereznek.

4. Szakmai gyakorlat

Hogyan lehet olyan junior munkatárshoz jutni, aki már felkészült a céges munkára, és nem kell neki megtanítani az alapoktól például a projektmunkát, és a mindennapi együttműködést? A felsőoktatásból frissen kikerülő hallgatók sokszor elméletben maximálisan felkészülnek többek közt a projektmunkából, és talán néhány szemináriumon már ki is próbálták, de ez még mindig kevés az első munkahelyen az éles bevetéshez. Ugyanakkor a friss diplomások is vágynak rá, hogy elkezdjék teljes munkaidős állásukat a munkaerőpiacon, de tapasztalat nélkül küzdeniük kell a bekerülésért, még színjeles diplomával is (aminél a gyakorlat többet ér a munkáltatónak).

Régóta bevált forma a két igény összehozására a (fizetett) szakmai gyakorlat, mikor a felsőoktatásban tanulók begyűjthetik a gyakorlati tapasztalatot már az egyetem alatt, miközben a cég alkalmazkodik az órarendjükhöz, és részmunkaidőben is megvalósítható feladatokat ad számukra. Így a diákok belekóstolhatnak, hogy milyen az előadásokon tanultakat a gyakorlatban alkalmazni, hogyan jelenik meg az a mindennapokban, és közben kipróbálhatják maguk az első éles projektjeikben is. Ráadásul ha a cég és a hallgató szimpatikusak egymásnak, akkor a diploma után már az első munkahely is megvan, ezáltal a cég egy teljesen felkészült, a folyamatait elég jól ismerő junior munkatársat kap.

5. Közös kutatások

Honnan jöhetnének az éppen legaktuálisabb kutatási kérdések, mint a piacról? A cégeknél a mindennapi munkavégzés során nincs mindig idő felmérésekre (mondjuk projekten kívüli alapkutatásokra). Az egyetemekkel közösen azonban kidolgozhatók olyan kutatások, amelyből a cégnek értékes adatok származnak, az oktatóknak publikációk, és a hallgatók is megírhatják ez alapján első tudományos munkáikat – legyen az akár publikáció, OTDK dolgozat vagy szakdolgozat.

A diákok a közös munka során megismerik a kutatás folyamatát, milyen adatok fontosak egy cégnek és ezt hogy lehet begyűjteni, de a céges szereplők is tanulhatnak a pontosabb kutatási kérdések, hipotézisek megfogalmazásáról és a módszerekről. Elterjedt gyakorlat, hogy a cégek állítanak össze szakdolgozati témalistákat, de szerintünk ennél még szorosabb is lehet az együttműködés a kutatások megtervezése, megvalósítása és kiértékelése során.

Együttműködünk?

A felsorolt szempontok mentén alakítottuk ki stratégiai partnerségünket a METU-val közösen. A Nordconn International a METU-val való idei együttműködés folytatásaként 2020-tól stratégiai partnerként vesz részt a METU Emberi Erőforrások (BSc) és Emberi Erőforrástanácsadó (MA) képzéseiben HR Tanácsadás és HR Digitalizációs témákban, Dr. Szabó Szilvia és Király Zsolt segítségével. Ennek részeként Német Nórának és Renfer Péternek, a Nordconn szakembereinek konkrét tervei között szerepel egy havi rendszerességű HR műhely kialakítása, ahol a szakma és a hallgatók közösen alkotnak értéket előre meghatározott témákban. Te is szívesen részt vennél egy ilyen kezdeményezésben?

Írj nekünk: HR@nordconn.com 

A fióknak írt álláshirdetések esete

A fióknak írt álláshirdetések esete

2022. Január. Valahol a munkaidő és a szabadidő határán pörgetem a LinkedIn-t, és megakad a szemem egy épületgépész állásajánlaton. Nem, nem azért, mert érdekel, ellenkezőleg. Informatikus, vezetői, és HR technológiai álláshirdetéseket is szívesen megnézek, bár nem...

Recruiter moodmap kutatás 2020 – Az eredmények

Recruiter moodmap kutatás 2020 – Az eredmények

A HR Fest az egyik legnagyobb magyar közösségi HR esemény. A humán szakmabeli dolgozóknak megteremti azt a közeget, ahol az érdeklődők és a szakmabeliek könnyedén és sikeresen tudnak kapcsolódási pontokat létrehozni. Divatos szóval egy platform, ahol meg lehet osztani...

Erőforráselosztás, mint versenyelőny a piacon

Erőforráselosztás, mint versenyelőny a piacon

Nagy dilemmát tud okozni, ha tanácsadóként van szakmai meggyőződésed és van rá terméked is. Nehezen tudsz hiteles érvelést bemutatni, mivel a véleménynyilvánítás a saját terméked felé húz. A szakmai meggyőződésnél fontos, hogy egyik oldalra se húzzon az ember. A...

Munkaerőhiány vagy többlet a Facility Management szektorban?

Munkaerőhiány vagy többlet a Facility Management szektorban?

Miért is fontos a HR és mi köze van egy cég gazdálkodásához? Hogyan legyünk vonzóbb munkahely? A módszernek, amivel a munkáltató hozzáfog az erőforrásgyűjtésnek a piacról, annak már nem csak tudománya van, hanem szokásai is vannak. Sajnos ezek a szokások különböznek...

Hogyan tért át az Auchan adatvezérelt gondolkodásra?

Hogyan tért át az Auchan adatvezérelt gondolkodásra?

Toborzás és értékesítés – hasonlít, mint két tojás?Az adatok a toborzási piacon is felértékelődnek, mivel a megfelelő kiválasztás más-más kommunikációt kíván. A HR igazgató szerint az értékesítés és az állásértékesítés elve ugyanaz. A Retail szektor előnye pedig ebben...

Digitális kérdések – emberi válaszok

Digitális kérdések – emberi válaszok

Ugyan 2020-ban rengeteg app versenyez a felhasználók figyelméért, de a megszokott viselkedésminták most is működnek. Érdemes ezeket a toborzásban is kihasználni. Hogyan várjunk el cselekvést a kollégáinktól vezetőként, illetve még tisztábban fogalmazva: mit tehetünk...